09/29 1397
رنگ الکترواستاتیک:
رنگ پودری یا رنگ الکترواستاتیک از دانه های رنگ به همراه ذرات بسیار ریز وخشک رزین(نوعی چسب صنعتی) تشکیل شده است. شکل کلی فرآیند بدین صورت است که رنگ را باردار شده را روی قطعه می پاشند وپس از تماس پودر با فلز پیوند مغناطیس برقرار میکند،سپس قطعه را در کوره قرار میدهند تا رنگ پخته شود و زمان پخت در آلیاژها و فلزات مختلف متفاوت است. بعداز درآوردن قطعه از کوره مرحله بسته بندی صورت میگیرد.
مراحل رنگ الکترواستاتیک به صورت زیر است:
الف-شستشو
ب-رنگ آمیزی
ج-حرارت دهی
د-سردکردن
الف-شستشو:
فرآیند شستشو برای رفع آلودگی های محیطی و چربی زدایی صورت میگیرد.چربی زدایی به دو شیوه پاچشی ومعلق صورت میگیرد.در روش پاچشی با استفاده از پمپ ونازل با خروجی 20تا 30 لیتر در ثانیه صورت میگیرد که بسیار روش سریعی می باشد. در روش بعدی قطعات در وان هایی پرشده از مواد آنتی چربی قرار میگیرند وبا حرکت در مدار گردشی در وان عملیات چربی گیری صورت میگیرد، که این روش کندتر از روش اول می باشد.
ب-رنگ آمیزی:
پس از اجرای چربی گیری،زنگ زدایی وفسفاته کاری ،باید با انتخاب رنگ مناسب برای پوشش قطعه وروش صحیح رنگ کاری،طول عمر قطعه را بیمه نمود. بدین منظور در شرایط آب و هوایی معمولی مثل شهر تهران ضخامت رنگ باید بین 6تا8 میکرون و درشرایط آبو هوایی مرطوب ضخامت رنگ باید بین 10تا 12 میکرون باشد.
شیوه های متداول رنگ آمیزی:
  1. پیسوله بادی
  2. پیسوله بدون باد با فشار بالا
  3. پیسوله الکترواستاتیکی(این شیوه به لحاظ کیفیت و دوام در صنایع قطعه سازی به کار میرود.)
رنگ آمیزی با پیسوله االکترواستاتیک که همان رنگ پودری مرسوم در بازار ایران است بدین صورت است که که رنگ در مخزنی که حالت چرخشی دارد قرار میگیرد ووارد شیلنگ های خروجی میشود وتوسط سرنگی که در انتها قرار دارد باردار شده و با بار مثبت به قطعه میرسد و قطعه هم که دارای بار منفی است در نتیجه رنگ وقطعه همدیگر را جذب میکنند.قطعه جذب رنگ را تازمانی که ضخامت رنگ در تمامی نقاط قطعه به یک میزان برسد ادامه میدهد در نتیجه ضخامت رنگ در تمامی نقاط یکسان بوده واز لحاظ کیفی بهترین رنگ حاصل میشود.
ج-حرارت دهی:
حرارت دهی به دو روش پیش گرما و پس گرما انجام میشود درروش پیش گرما که هزینه بیشتری نسبت به روش پس گرما دارد ابتدا قطعه مورد نیاز حرارت داده میشود وسپس برروی قطعه رنگ آمیزی صورت میگیردو بسیار سریع است.چسبندگی بسیار بالا و مقاومت بالا از مزایای این روش می باشد. اما در روش پس گرما که رایج ترین شیوه در کشور عزیزمان ایران است قطعه ابتدا رنگ آمیزی شده وسپس حرارت میبیند.معمولا قطعات طی مدت زمانی تعیین شده زیر حرارت قرار میگیرند که بستگی به نوع قطعه و ضخامت رنگ متفاوت دارد.
د-سردکردن:
بعد از رنگ آمیزی قطعه را در حالت آویزان قرار داده تا کم کم سرد شود
مزایای رنگ الکترواستاتیک:
1-حذف کامل حلال ها و ضایعات
2-ایجاد پوشش رنگی مقاوم با کیفیت و یکنواخت روی سطح فلز
3-صدمه نزدن به محیط زسیت و ایجاد آلودگی کمترزیست محیطی
4-قابل استفاده برروی طیف وسیعی از فلزات
5-تنوع بسیار بالا در رنگ وگستردگی دامنه انتخاب
حال با توجه به قیمت لوله های استیل ، شرکت آریس برای رفاه حال مشتریان تصمیم به تولید لوله های رنگ الکترو استاتیک در سه سایز 16،38،51 کرده است و با قیمتی به صرفه در اختیار مجریان محترم قرار داده است. امیدواریم که بتوانیم در راستای جلب رضایت شما قدم برداریم.